Notícies d'Alaquàs

12 de febrer 2009

EL BLOC I EL FOC

Més sobre la problemàtica del foc. El Bloc explica que pel que es veu, el tema està en mans de la gent de Madrid. Es veu que el govern d'Espanya pot crear una normativa específica per a aquesta festa que done excepcionalitat a aquesta festa i la permeta continuar realitzant dintre d'una normativa específica.

Cal estar atents i atentes. Segur que els Amics de la Cordà i els diferents clavaris ja estan mans a l'obra.

Sort!

12 febrer 2009

EL BLOC D’ALAQUÀS DEMANA AMB UNA MOCIÓ QUE ES CONTEMPLE EL CARÀCTER SINGULAR DE LA CULTURA DEL FOC A LES FESTES DEL NOSTRE POBLE.

Forment: “la directiva europea sobre materials pirotècnics pot suposar una limitació molt important per a les manifestacions populars de festa al nostre poble”

El secretari local del BLOC D’ALAQUÀS, Vicent Forment, ha presentat una moció a al ple, en què demana a les Corts Valencianes que insten el Govern de la Generalitat a sol·licitar al Ministeri d’Indústria del Govern espanyol que la transposició de la directiva 2007/23CE del Parlament Europeu contemple el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicional amb foc i, en conseqüència, establisca l’excepció de la normativa per aquestes manifestacions.

Forment ha explicat que el Parlament Europeu va aprovar l’any 2007 una directiva per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea (2007/23/CE), la qual restringeix la comercialització i l’ús del material pirotècnic i, en conseqüència, pot suposar una limitació molt important pels grups de cultura popular i tradicional valenciana de foc.

Concretament, la directiva fixa una distància mínima a la qual s’hauran de situar els assistents a una actuació amb material pirotècnic (15 metres), cosa que, segons Forment, impediria la celebración al nostre poble d’actes tan tradicionals com la Cordà del Crist i de Sant Miquel, la Pujà de Sant Miquel i de la Mare de Déu de l’Olivar o la Baixà del Crist.

El secretari local del BLOC ha destacat que “els materials pirotècnics han estat utilitzats en diferents manifestacions de cultura popular i tradicional valenciana des de fa segles i per tant formen part del nostre patrimoni i de la nostra manera de ser com a poble”.

En aquest sentit, aquesta directiva ha generat una gran preocupació en clavaris i festers del nostre poble que han vist amenaçades les seves activitats.

Forment ha assenyalat que “tenint en compte la perillositat de l’ús dels materials pirotècnics, cal valorar positivament l’objectiu de la Unió Europea d’ordenar i regular aquesta qüestió per garantir en definitiva, la seguretat dels ciutadans. No obstant això, és igual de cert que les manifestacions de cultura popular i tradicional requeriran algun tractament específic per tal de no quedar directament afectades per aquesta regulació”.

L’Estat espanyol ha de transposar aquesta directiva com a màxim el mes de gener de 2010, i per tant, és imprescindible que aquesta transposició preveja una excepcionalitat per aquestes manifestacions de caràcter popular.