Notícies d'Alaquàs

26 de gener 2010

FELICITATS A LA FULLA DE L'OLIVAR!!



24 de gener de 2010

Cinc-centes ´Fulles´ de cristianisme en valencià en Alaquàs

La publicació de l'esglèsia de l'Olivar celebra vora un quart de segle d'análisi social i investigació

LAURA SENA ALAQUÀS

Volien fer una publicació que "contara les coses" que passaven "a la parròquia, al poble i al món" i es posicionara "davant dels temes i els problemes" que preocupaven a les persones perquè "una comunitat cristiana que no tinga opinió (...) no és una comunitat viva". Pensaven que eixa tasca l'havien de fer amb un mitjà que alhora ajudara al procés de normalització de l'ús del valencià. I amb aquestos postulats, un grup de feligresos d'Alaquàs amb el suport del rector Vicent Cardona i el coadjutor Josep Antoni Comes -aleshores responsables de la revista crítica Saó- impulsaren fa 24 anys la "Fulla de l'Olivar", que acaba de publicar el número 500.

Amb aquest motiu, l'actual Consell de Redacció que lidera Presen Sena ha organitzat una sèrie d'activitats com ara una exposició de fotografies, un sopar de retrobament d'antics col·laboradors i representants d'altres grups vinculats a l'esglèsia de la Mare de Déu de l'Olivar d'Alaquàs i, en unes setmanes, una conferència del propi arquebisbe Carlos Osoro, sobre la institució als mitjans de comunicació.

El sopar, celebrat passat divendres, va reunir vora un centenar de persones a un cèntric local d'Alaquàs. Un dels members fundadors del Consell, Josep Ferrer, va recordar els primers temps i repassar la trajectòria. També prengueren la paraula Rafael Roca -de l'actual generació-el rector titular de la parroquia, Javier Llopis, i Josep Antoni Comes. Per últim, l'alcaldessa d'Alaquàs, Elvira Garcia, també vinculada a l'Olivar, va elogiar "el gran potencial" de la gent de la parròquia. Al sopar es va reconèixer a l'impressor Miguel Garcia Besó, a qui consideraren responsable últim per a que la publicació arribe quinzenalment al seu destí.

La "Fulla de l'Olivar" d'Alaquàs va publicar el seu primer número fa 24 anys, quan la democràcia era jove als pobles. Al larg del temps, ha informat i analitzat sobre temes tan diversos com els procesos electorals, la Constitució Espanyola, l'objecció fiscal, el paper dels cristians a la política, l'entrada d'Espanya a la Unió Europea, el referèmdum de l'OTAN, el tractat de Maastricht, la guerra d'Irac, la globalització, la necessitat d'un nou ordre mundial o determinats casos de denúncies d'Amnistia Internacional. També ha reflexionat sobre la situació del nacionalisme a la Comunitat Valenciana i a l'Estat i, més recentment, sobre temes com la immigració i la crisi econòmica. Els cinc alcaldes de l democràcia -Albert Taberner (PCE), Francesc Tàrrega (PSPV), Adrià Hernández (PSPV), Jorge Alarte (PSPV) i Elvira Garcia (PSPV)- han sigut entrevistats o publicat articles a la Fulla, igual que alguns investigadors de la comarca.

La "Fulla de l'Olivar" ha tingut vora 30 col·laboradors, entre redactors i dibuixants al llarg dels anys. Una de les seccions més seguida pels lectors i suscriptors ha estat el "Mireu, mireu", com va quedar patent al sopar, una fotodenúncia que ha estat l'ull crític de l'actualitat local.