Notícies d'Alaquàs

20 d’abril 2010

ALBERT TABERNER REP EL RECONEIXEMENT DE L'IDECO

18 abril 2010

L´Ideco reconeix el ´treball per les persones´ d´Albert Taberner

Les entitats de l'Horta Sud premien la trajectòria del primer alcalde democràtic d'Alaquàs a l'àmbit comarcal, al món de l'ensenyament i a la transició política


Garcia, Peralta, Taberner, Navarro, Roca i Ramos, rere el  lliurament del guardó.
Garcia, Peralta, Taberner, Navarro, Roca i Ramos, rere el lliurament del guardó. l. sena
LAURA SENA ALAQUÀS
La trajectòria de més de 30 anys d'Albert Taberner Ferrer -líder durant més d'una dècada d'EUPV, primer alcalde de l'actual democràcia a Alaquàs, mestre i fundador de la majoria de moviments comarcalistes- va rebre passat divendres un homenatge per part de l'Institut d'Estudis Comarcals (Ideco) de l'Horta Sud. A la cita, celebrada al poble on va desenvolupar la seua primera etapa política, acudiren alcaldes i regidors socialistes i populars actuals i d'altres èpoques d'aquest municipi i d'Aldaia, Torrent, Quart de Poblet, Albal, Picanya, Alcàsser i Picassent, així com el delegat del Govern "i amic", Ricardo Peralta, i el diputat nacional Ciprià Ciscar. També vullgueren compartir la nit amb Taberner els representants de les principals associacions i entitats comarcals. Presentava l'acte el directiu de l'Ideco, Alfred Ramos.
Taberner va reivindicar el paper de la política municipal, dels partits polítics i de la militància. "La no política és l'avançada del feixisme", va dir al temps que afegia que "les errades dels partits no poden ser coartada per a abandonar el compromís polític" i que, llevat d'alguns casos, "la immensa majoria de polítics a dreta i esquerra són gent que vol construir la convivència". També va fer una crida a canviar "determinades cultures de consum sense límits", a "parar la destrucció del territori".
Previament, Ricardo Peralta va lamentar l'absència de representants del Consell, les Corts i la Diputació, "que no es corresponen amb la importància de la figura d'Albert Taberber" i, per contra, va elogiar que una bona representació del Partit Popular local estiguera present a l'homenatge. Sobre Taberner, va destacar que és "una expressió clara de la mentalitat comarcal" i va elogiar l'arrel cristiana de determinats moviments motors d'eixe sentiment a l'Horta Sud.

"L'Horta no és una entelèquia"
L'alcaldessa d'Alaquàs, Elvira Garcia, va esgrimir la voluntat comarcalista d'aquest municipi. "L'Horta Sud no és una entelèquia ni una quimera", afirmà. La presidenta de la Mancomunitat, Empar Navarro, opinà que la comarca té una asignatura pendent: una planificació metropolitana "no sols des dels interessos de la ciutat de València". "No podem ser l'escombrera de València", va dir. Per últim, el president de l'Ideco, Rafael Roca, a banda de reconèixer la trajectòria de "treball per les persones" de Taberner -"molts hem aprés d'ell la democrácia, digué-, va lamentar un cert "decaiment" del sentiment comarcal.